Het onderhoud van barkrukken mag op het eerste zicht dan misschien niet meteen een complexe zaak lijken, toch is het belangrijk dat je precies weet hoe het moet. Als je méér wilt weten over het onderhoud van barkrukken en hoe je jouw barkrukken in goede conditie kunt houden, dan is dit artikel iets voor jou!

Barkrukken vormen een waardevolle uitbreiding van de keuken, woonkamer of eetkamer. Vanzelfsprekend hebben ze zowel een functionele als een design functie. Als je het beste uit jouw barkrukken wilt blijven halen, dan is het echter heel belangrijk dat je deze op de juiste manier onderhoudt. Enkel zo ben je zeker dat jouw barkrukken lang zullen meegaan, en een optimaal zitcomfort blijven bieden.

Alles over het onderhoud barkrukken

Van klein tot groot, hout of kunststof, vast of draaiend – er bestaan heel wat verschillende soorten barkrukken. Het is dan ook maar normaal dat elk type een andere aanpak nodig heeft op het vlak van onderhoud. Vooral het materiaal speelt een grote rol bij de manier waarop je jouw barkrukken onderhoudt. Hieronder vind je dan ook een duidelijk overzicht met de belangrijkste tips, per materiaal!

Houten barkrukken onderhoud

barkruk acaciahout sierra bovenzicht

Houten barkrukken zijn één van de populairste soorten die er zijn, en dat komt vooral doordat dergelijke modellen heel wat karakter aan het interieur toevoegen. Als het zadel van je barkruk uit (eiken)hout bestaat, dan is het erg belangrijk om dit juist te onderhouden. Vaak is hout afgelakt met een speciale componentenlak, en in dat geval is voorzichtig reinigen met een vochtige doek voldoende. Middelen met een agressieve of schurende werking worden afgeraden, aangezien deze het materiaal kunnen aantasten. Ten slotte is het belangrijk om er rekening te houden dat hout onder invloed van daglicht kan verkleuren!

Kunststof barkrukken onderhoud

Barstoelen van stof enkel

Ook kunststoffen is een materiaal dat vaak worden gebruikt als basis voor barkrukken. Het vereist een specifieke aanpak, teneinde de kruk in goede conditie te houden. Doorgaans bestaat dit materiaal uit hoogwaardige bestanddelen, waardoor het erg onderhoudsvriendelijk is. Het is eerst en vooral belangrijk dat je een schone, zachte doek en warm water gebruikt om het zitoppervlak te reinigen. Vermijd chloor, glassex, oplosmiddelen, chemische reinigingsproducten of polijstmiddelen, aangezien deze het leder of de kunststof onherstelbaar zullen aantasten!

Kunstleder barkrukken onderhoud

voorkant

Ten slotte bestaan er barkrukken met een lederen bekleding en afwerking, en ook dit materiaal verdient wat extra aandacht. De meeste schoonmaakmiddelen zijn veel te agressief voor kunstleder, waardoor je dus beter zachte producten gebruikt. Kunstleder is een oliehoudend materiaal, wat betekent dat het niet goed is bestand tegen alcohol. Zodra het materiaal toch met alcohol in contact komt, zal de kwaliteit van het leder in enkele maanden tijd drastisch afnemen waardoor scheuren en kreuken ontstaan. Maak dus altijd gebruik van aangepaste, niet al te sterke producten om de kwaliteit en duurzaamheid van het kunstleder te garanderen!

Kortom, de juiste aanpak bij het onderhoud van barkrukken is écht essentieel als je wilt dat deze er mooi blijven uitzien, en ook het beste zitcomfort blijven bieden. Het resultaat is hoe dan ook dat je meer van jouw interieur geniet, én dat je interieur er stijlvol en compleet blijft uitzien!

Hoe zit het nu met de basis van de barkruk?

Het zitoppervlak van barkrukken vereist duidelijk heel wat aandacht én specifieke kennis om het onderhoud goed te doen. Natuurlijk wil je ook het onderstel van je barkrukken op de juiste manier verzorgen. Doorgaans bestaat de poot of poten van een barkruk uit aluminium, waardoor het onderhoud ervan relatief eenvoudig is.

Zo is het meestal voldoende om het materiaal met een vochtige doek en een niet al te sterk reinigingsmiddel schoon te maken. Op die manier blijft het aluminium er mooi uitzien, en dat komt de uitstraling van de barkruk op zich natuurlijk alleen maar ten goede!

Laat het over aan de professional

De beste tip die we je kunnen geven, is dat je jouw barkrukken regelmatig moet onderhouden. Op die manier kunnen problemen of schade en vervuiling niet erger worden, waardoor je nooit drastische maatregelen moet nemen. En dat bespaart natuurlijk heel wat kopzorgen!

Wil je zeker zijn dat jouw barkrukken écht de best mogelijke behandeling en onderhoud krijgen? Dan is het een goed idee om dergelijk werk aan een professional over te laten. Deze beschikt over alle nodige kennis van zaken, materiaal en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen, wat de situatie ook mag zijn!

Bekijk al onze barkrukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1